Csőben sült brokkoli

(Hogy miért csőben, azt nem tudom, minden olyan ételre, amelynek a tetejére besamel mártást tesznek és sütőben készítik, ezt írják. Az eredetére nem sikerült rájönnöm.)

Hozzávalók: brokkoli, virsli, tojás, vaj vagy margarin, liszt, tej, tejföl, só, szerecsedió

Elkészítés: a brokkoli alá kevés vizet öntünk (1-2 cm magasan a lábas alján), kevés sóval (most az igazi ínyencek kövezzenek meg: só helyett Vegetával) megszórjuk, a víz forrásától számítva max. 5 percig pároljuk fedő alatt. Eztán hagyjuk a befedett lábasban, így már csak a gőzben puhul tovább. A tojásokat megfőzzük, meghámozzuk, a virsliket felkarikázzuk. Hőálló edény alját beolajozzuk, egy réteg brokkolit teszünk bele, arra a virslikarikákat és a felszeletelt tojásokat, ezután ismét brokkoli következik. A következő mártást öntjük a tetejére: 10 dkg margarinból, három púpozott kanál lisztből , 3 dl tejből lege artis besamel mártást készítünk. ( Nem lesz csomós a mártás, ha a tejet apránként adjuk hozzá – először 1/2 dl, ezzel elkeverjük, és így tovább.) Ezután 1 pohár tejfölt keverünk el benne, sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. 200 fokos sütőben, alsó-felső lángon kb. 25-30 perc alatt átsül, teteje megpirul. Más zöldfélével is készíthetjük (zöldbab, karfiol, borsó-kukorica keveréke, stb.) Virsli helyett kolbász, maradék sülthús, pörkölt is kerülhet bele. Én gyakran a rakott krumpli tetejére is ilyen mártást teszek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.