Hozzávalók: 1 kg tehéntúró, 5 db tojás, 30 dkg búzadara, 15 dkg vaj vagy margarin, 5-10 dkg cukor (ízlés szerint), mokkáskanálnyi só,továbbá 15 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg zsemlemorzsa, tálaláshoz tejföl, vaníliás porcukor, és/vagy baracklekvár
Elkészítés: a túrót átpasszírozzuk, összekeverjük a búzadarával, tojássárgákkal, cukorral, olvasztott vajjal, sóval, cukorral és a tojások kemény habbá vert fehérjével, és könnyedén összegyúrjuk. A masszát 1 óráig pihentetjük, hogy a búzadara megszívja magát a nedvességgel. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk, és lobogva forró sós, olajos vízben kifőzzük azokat. Ha feljönnek a víz tetejére, szűrőlapáttal kiszedjük, és a vajon enyhén megpirított zsemlemorzsában meghempergetjük a gombócokat. Tejföl, vaníliás porcukor, lekvár adható mellé. Sós változata kiváló köret a harcsapaprikáshoz.