Házi zsemle

Hozzávalók:   0,5 kg liszt, 2 tojás, 2,5 dkg élesztő, 2 dl tej, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál só, 1 tojás a tészta tetejének megkenéséhez, beszórásához reszelt sajt vagy szezámmag, esetleg mák

Elkészítés: a meglangyosított cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk, a liszttel, tojással, olvasztott zsiradékkal, sóval összekeverjük, jól kidolgozzuk. Meleg helyen megkelesztjük. 16 db golyót készítünk, tepsibe helyezzük, tojással a tetejét megkenjük. 0,5 óráig a tepsiben kelesztjük a zsemléket, majd ismét megkenjük tojással, és  a felsoroltak közül valamivel megszórjuk a tetejét (tetszés szerint). 180°-os sütőben alsó-felső lángon 20 perc alatt megsül.

Ha van kenyérsütő gépünk, a dagasztó-kelesztő programmal elkészíthetjük a tésztát. A friss zsemle nagyon feldobja a legegyszerűbb hideg vacsorát is. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.