Ostorrétes

Hozzávalók: tésztához: 56 dkg liszt, 3 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 2 evőkanál tejföl, 12 dkg cukor, 3 tojássárgája, 15 dkg olvasztott margarin. Töltelékhez: 1 kg tehéntúró, 1 egész tojás és a tésztából maradt 3 tojásfehérje, 1 kis pohár tejföl, 3 evőkanál cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola

Elkészítés: az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet, az élesztőt és az egyéb anyagokat alaposan összekeverjük, majd a végén az olvasztott margarint is beledolgozzuk. Meleg helyen kelni hagyjuk. Közben áttörjük a túrót, összekeverjük a megadott anyagokkal. A tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, szélessége a tepsink hosszabbik oldala legyen, hossúsága pedig a tepsi szélességének háromszorosa. A tészta két szélén a rövidebb oldalakon egyforma széles csíkokat vágunk a tészta 1/3-1/3 részéig. Kivajazott, morzsával meghintett tepsibe fektetjük a tészta egészben hagyott közepét, a “szalagok” a tepsi két szélén kívül helyezkednek el. A túrótölteléket egyenletesen elhelyezzük a tészta közepén, majd a csíkokat felváltva – jobbról egyet, balról egyet – a túróra fektetjük. A tésztacsíkokat tojással megkenjük, 180 fokos sütőben 20 percig alsó-felső, majd 20 percig alsó lángon (esetleg a tészta tetejére alufóliát terítünk, ha nagyon pirul) megsütjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.