nem süti

Töltött káposzta (kímélő változat)

Hozzávalók: 1 kg darált hús (pulyka vagy sovány marha), 1 bögre rizs, 1 kg savanyú káposzta, 1 savanyított káposztafej, 1 füstölt pulykacomb, 2 tojás, 1 fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, paprika, tálaláshoz tejfel

Elkészítés: a rizst háromszoros mennyiségű sós vízben megfőzzük, szűrőbe tesszük, hideg folyó vízzel alaposan leöblítjük. A darált húst, a rizst, a tojást, valamint a fűszereket és a lereszelt hagymát, fokhagymát alaposan összekeverjük. A tölteléket káposzta levelekbe csomagoljuk. A savanyú káposztát vízben kimossuk, hogy ne legyen nagyon savanyú és sós. A fazék aljára aprókáposztát teszünk, erre 1 sor töltött káposzta kerül, ezután jön a füstölt hús, utána ismét töltelékek, végül a tetejére aprókáposzta. A tetejét őrölt pirospaprikával hintjük meg. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen csak ellepi, és feltesszük főni. Felforraljuk, majd takaréklángon kb. 1,5 óráig főzzük. Tálaláskor készítsünk tejfelt és friss kenyeret az asztalra.

A rizst azért kell megfőzni, mert különben kemény lesz a töltelék. Gyenge gyomrúak, fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják (az utóbbiak inkább csak a káposztát). Ha nem kapunk savanyított egész káposztafejet, készíthetünk töltésre alkalmas káposzta leveleket a következő módon: az aprókáposztát hideg vízben kimossuk, leszűrjük. A keletkezett lében a nyers káposztafejet felfőzzük, kb 5 percig forraljuk, majd ebben a vízben hagyjuk kihűlni (anyósomtól tanultam, nagyon jól bevált). Végső esetben készíthetünk csak húsgombócokat .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük