Rakott karfiol

Hozzávalók: 1,2 kg karfiol, 40 dkg darált hús ( marha vagy pulyka),  1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 bögre rizs, kevés olaj, só, bors, a tetejére kerülő mártáshoz 8 dkg margarin, 2 púpozott evőkanál liszt, 3 dl tej, 1 nagy pohár tejföl, só, szerecsendió

Elkészítés: A karfiolt kevés sós vagy Vegetás vízben félpuhára pároljuk, majd leszűrjük. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, rátesszük a darált húst,  ezt is megpirítjuk, sóval és borssal  ízesítjük. A  rizst sós vízben  puhára főzzük, hideg vízzel leöblítjük, és összekeverjük a darált hússal. Hőálló  edény aljára helyezzük a karfiol felét, erre rétegezzük a rizs és a hús keverékét, a tetejére a karfiol másik felét ( karfiolt még megsózhatjuk kissé). A margarinból, a lisztből és a tejből besamel mártást készítünk, belekeverjük a tejfölt, sóval és szerecsendióval ízesítjük. Ráöntjük a karfiolra, majd 220 fokos sütőben 20 percig alsó lángon, további 10 percig alsó-felső lángon sütjük, míg szép színt kap a teteje.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.