süti

Húsos kifli (Eszter néni receptje)

Hozzávalók: tésztához: 60 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 2 tojássárga, 1 evőkanál ecet, kevés tejfel, só, 2 dkg élesztő. Töltelékhez: 30 dkg füstölt főtt tarja, 30 dkg parízer, bors, só, tejfel, kis mustár, tejfel,  1 tojás.

Elkészítés: először 30 dkg lisztet összekeverünk a tojássárgájával, ecettel, sóval, tejfellel és a kevés tejben felfuttatott élesztővel. A megmaradt 30 dkg lisztet a 25 dkg zsiradékkal összedolgozzuk. Mindkettőt külön félretéve kicsit pihentetjük. Majd kinyújtjuk az élesztős tésztát, és rákenjük a vajas lisztet, felgöngyöljük, mint a mákoskalácsot szoktuk. 8  szeletbe vágjuk, 4-4 szeletet egymásra helyezve kinyújtjuk. Tetszés szerinti nagyságú és alakú szeletekre vágjuk, hogy a töltelékkel kifliket formázhassunk belőlük. A töltelékhez a tarját és a párizsit megdaráljuk húsdarálón, összekeverjük a megadott anyagokkal (szerintem só már nem kell bele). Megtöltjük a kis tésztákat, tojással megkenjük, pirosra sütjük.

Frissen nagyon finom. Szép leveles lesz.

Saját megjegyzés: boltban kapható kész hajtogatott leveles (mirelit vagy friss) tészta is nagyon megfelel, én a tölteléket főtt füstölt pulykacombból szoktam készíteni, táskákat formázok,  tojással megkenem és reszelt sajttal megszórom. El lehet készíteni előre, hideg helyre kitenni, és amikor megérkeznek a vendégek, elkezdeni kisütni. Isteni illat tölti be a lakást, már mindenkinek csurog a nyála, mire kisül. Előmelegített sütőben 190 fokon alsó-felső lángon sütöm, 15-20 perc kell neki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük