süti

Bejgli (dr.Porpáczy Aladárné pozsonyi kifli receptje alapján továbbfejlesztett)

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 6 dkg cukor, 1 db tojás, 2 db tojássárgája, 2,5 dkg élesztő, 1 evőkanál rum, 1 dl tej, 2-3 evőkanál tejföl, csipetnyi só

Elkészítés: a zsiradékot a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukros tejben felfuttatott élesztőt és a felsorolt anyagokat, jól kidolgozzuk. 1/2 óra pihentetés után 3 cipóra osztjuk, a cipókat egyenként 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, dió és máktöltelékkel megtöltjük. felcsavarva tepsibe helyezzük, egész tojást felverünk, a bejglik tetejét megkenjük, majd hideg helyre tesszük, ha megszikkad, ismét bekenjük. Ha a tojás rászárad a tésztára, megrepedezik, ettől lesz márványos a bejgli. Minden rudat megszúrkálunk (3-4 nagyobbacska lyukat készítünk a bejgli teljes vastagságában), hogy sütéskor keletkezett gőz el tudjon távozni és a tészta ne repedjen meg. ( De meg fog. Annyi baj legyen. Az a bejgli nem reped meg, amiben kevés töltelék van. Dehát az benne a legjobb.)

Diótöltelék: 1 rúdhoz: 25 dkg őrölt dió, 10 dkg cukor, reszelt citromhéj, 1-2 kanál rum, mazsola, 2/3 dl víz.

A cukorból a vízzel szirupot főzünk, belekeverjük a diót és az ízesítőket.

Máktöltelék : 1 rúdhoz : 25 dkg darált mák, 10 dkg cukor, reszelt citromhéj, mazsola, 1 dl víz

Elkészítés mint a diótölteléknél.

Gesztenye: 1 rúdhoz: 2 kocka gesztenyemassza, 25 dkg mascarpone sajt, 1-2 evőkanál rum

Botmixerrel összekeverjük.

Aszalt gyümölcsös: 1 rúdhoz: 40 dkg aszalt gyümölcs keverék ( szilva, mazsola, meggy, sárgabarack, füge, datolya, stb. – a nagyobbak összeaprítva mazsola nagyságúra), 2 tojásfehérje (ez maradt a tészta elkészítésénél)

A kemény habbá vert tojásfehérjébe belekeverjük az aszalt gyümölcsöket

Ha nagy a család (mint nálunk) és szeretik a bejglit (mint nálunk), dupla mennyiséggel érdemes kezdeni. A gesztenyés az utóbbi években nálunk kiment a divatból, az aszalt gyümölcsös viszont nagyon népszerű. Vendégségben ettem cukrászdában készült aszalt gyümölcsöst, abba csak egyszerűen beletöltötték az aprított gyümölcsöt, nem volt összekeverve semmivel. Azt is el tudom képzelni, hogy kevés sűrű lekvárral keverjük össze a gyümölcsöket, így kenhető masszát kapunk.

180 fokos sütőben kb. 1 óra hosszat sütjük.

A bejglisütés egész napos program, és sok izgalommal jár. (Márványos lesz-e a teteje? Kireped-e? Átsül-e alaposan? Nem ég-e meg az alja?)  A fenti tészta világbajnok, én már többféle receptet kipróbáltam, de ez a legjobb. Könnyű vele dolgozni, az íze kiváló, nem szárad ki, és el lehet vele nyerni az „év háziasszonya” címet. Az elkészítéssel járó fáradozás pedig még értékesebbé teszi a „művet”.

Legutóbb a flódni mák, ill. dió töltelékével készítettem el, nagyon finom volt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük