süti

Foszlós kalács (dr.Porpáczy Aladárné: A választékos konyha)

Hozzávalók:  80 dkg sima liszt, 5 dkg grízes liszt, 8-10 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 15 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 5 dkg élesztő, 5-6 dl tej, 10-15 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só

Elkészítés: az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, hozzáadjuk a többi alkotórészhez, jól kidagasztjuk (lehet géppel), az olvasztott zsiradékot a végén keverjük hozzá, addig dagasztjuk, míg felveszi a tészta a vajat. Ízlés szerinti mennyiségű mazsolát keverünk még bele. Meleg helyen megkelesztjük, hármas vagy négyes fonatot készítünk belőle, beletesszük a sütőformába vagy a tepsibe, még tovább kelesztjük. Egész tojást felverünk, ezzel megkenjük.

Ebből a mennyiségből 2 hatalmas kalács lesz. (Nekem van 2 hosszúkás formám, abban szoktam sütni.) Ha csak egyet akarok, fele mennyiséget veszek, a tojássárgáját elhagyom.  (Ezt a mennyiséget kenyérsütő gépben is meg lehet sütni az édes tészta programon.) Én a kelt tésztát mindig hideg sütőbe teszem, akkor lassan melegszik fel, még tovább kel a tészta. Alaptészta, mindenre használható. (bukta, mákoskalács, stb.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük