süti

Flódni II.

Az idei flódni annyira jól sikerült, hogy leírom, hogyan készítettem.

Tészta:

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 6 dkg cukor, 1 db egész tojás, 2-nek a sárgája, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 evőkanál rum, 2-3 evőkanál tejföl, csipetnyi só

Elkészítés: a cukrot a meglangyosított tejben feloldjuk, az élesztő benne felfuttatjuk. A zsiradékot a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi anyagot, jól kidolgozzuk. Ha megkelt, 5 cipóra osztjuk. a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk (az én tepsim 34×21 cm-es). Az első lapot a sütőpapírral bélelt tepsi aljára helyezzük, erre kerül a dió töltelék. A következő lapra jön a mák töltelék. A harmadikra az alma, a negyedikre a szilvalekvár. Az ötödiket a tetejére tesszük, megkenjük tojással. Villával megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkezett gőz  ki tudjon jönni.

A teljes sütési idő 1 óra 5 perc volt, 180°-ra állított hideg sütőbe tesszük, 15 percnél alufóliát borítunk rá, 45 percnél levesszük a fóliát, 55 percnél az addig alsó-felső lángot alsóra állítjuk.

Diótöltelék: 25 dkg őrölt dió, 10 dkg cukor, reszelt citromhéj, 2 evőkanál rum, 5 dkg mazsola, 2/3 dl víz

A cukorból a vízzel szirupot főzünk, ráöntjük az ízesítőkkel elkevert dióra, jól elkeverjük.

Máktöltelék: 25 dkg darált mák, 10 dkg cukor, reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola, 1 dl víz

Elkészítés mint a diótölteléknél

Almatöltelék: nettó 60 dkg reszelt alma, mokkáskanál fahéj, folyékony édesítőszer vagy csapott evőkanál cukor

A meghámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt almát ( én tökgyalunk szoktam) az ízesítőkkel összekeverjük, megdinszteljük

Szilvalekvár: penyigei csökkentett szénhidrát tartalmú lekvárt vásároltunk hozzá

 

Szénhidrát tartalom: az egész tepsi 951 g szénhidrátot tartalmaz, az elkészült sütemény 2,85 kg súlyú, tehát 33%-os.  A kalória tartalmát nem mertem kiszámolni.