Töltött paprika

Hozzávalók: 1 kg darált hús (lehet sertés vagy marha, igazán kímélő pulyka), 25 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma,  2 teáskanál só, 1-2 mokkáskanál őrölt feketebors (ízlés szerint), 4 teáskanál pirospaprika, 2 egész tojás. A főzővízbe ízlés szerint só. 10-12 db tölteni való zöldpaprika. 1 üveg (350 g-os) sűrített paradicsom, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 3 dl tej.

Elkészítés: a rizst sós vízben puhára főzzük, majd hideg vízzel a csap alatt alaposan leöblítjük.  A darált húshoz tesszük, ráütjük a tojásokat, belereszeljük a vöröshagymát és a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk. Kézzel jól összedolgozzuk. A megmosott paprikákat kicsumázzuk, majd egyenként megtöltjük a húskeverékkel ( a paprika hegyébe nem könnyű eljuttatni a tölteléket, fakanál nyelét lehet igénybe venni a művelethez, vagy ún. blondy paprikát kell venni, annak gömbölyded a vége, nem hegyes). Ha kimarad töltelék, gombócokat formázunk a maradékból (lehet télen csak húsgombócokat készíteni, ilyenkor érdemes 1 felszeletelt paprikát tenni a főzővízbe, vagy 1 üveg lecsókonzervet felhasználni a mártás készítéséhez). Fazékba sorjázzuk a paprikákat, annyi vizet öntünk rájuk, hogy ellepje, megsózzuk, majd feltesszük főni ( forrástól számítva kb. 30 perc). Amíg a paprika fő, elkészítjük a paradicsom mártást: a vajat (vagy margarint) felolvasztjuk, beletesszük a lisztet, világos rántást készítünk, a tűzről levéve a paradicsompürét belekeverjük, majd a tejet apránként hozzáadjuk, alaposan keverve közben. Sózni nem kell, mert a paprikák főzővizével fogjuk felereszteni, azt pedig már korábban megsóztuk. Ha nagyon savanyú a paradicsompüré, kevés cukor vagy néhány csepp édesítő megszelidíti a mártásunkat. Végül beletesszük a paprikákat. Úgy igyekezzünk a főzéssel, hogy ezután még kb. 1 órát kell várnunk, hogy a hőmérséklete emberi fogyasztásra alkalmas legyen.