süti

Zebra torta

Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 5 tojás, 40 dkg liszt + 3 evőkanál liszt, 2 csomag sütőpor, 2,5 dl étolaj, 2,5 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz, 2 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 evőkanál kakaópor

Elkészítés: az egész tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáöntjük az étolajat,  belereszeljük a citromhéjat, majd a sütőport és  a 40 dkg lisztet, valamint az ásványvizet hozzákeverjük.  A masszát mérleg segítségével két részre osztjuk, az egyik felébe 3 evőkanál kakaóport, a másik felébe 3 evőkanál lisztet keverünk. Tortaforma közepére először 2 evőkanál világos masszát teszünk, arra rá 2 kanál barnát, majd így felváltva, mindig középre kanalazzuk, amíg el nem fogy. 180°-os előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük, tűpróbával győződünk meg róla, hogy teljesen átsült.  A  kész torta tetején koncentrikus köröket alkot a kétféle tészta, amikor felvágjuk, függőleges barna csíkok váltakoznak a világosakkal. Lehet vaníliás vagy csokoládés öntetet készíteni hozzá,  de  baracklekvárral, vagy magában is finom.

Továbbfejlesztve: 3-3 tojással két részletben elkészítve nem kell méricskélni a tésztát. Legutóbb csak feleannyi csapvizet tettem hozzá, a kakaós masszába 2 púpos evőkanál kakaót, a sárgába 1 evőkanál lisztet kevertem. Citromhéjat nem reszeltem bele, viszont vaníliás cukor helyett lengyel vanília olajat csepegtettem bele. Cukorból 12,5 -12,5 dkg, lisztből 18-18 dkg-t használtam. A sütési idő változatlan.

Ja, és külön választottam a sárgáját és a fehérjét, ez utóbbiból kemény habot vertem és úgy adtam hozzá a masszához a végén.