Pehelykönnyű túróspite (Keresztmama receptje*)

Hozzávalók: 4 tojás sárgája, 15 dkg vaj vagy margarin, 3 dkg élesztő, tej, 30 dkg liszt, 75 dkg tehéntúró, 25 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, a tojások kemény habbá vert fehérjéje, 1 evőkanál liszt

Elkészítés: a tojások sárgáját habosra keverjük a vajjal, hozzáadjuk a langyos cukros tejben megfuttatott élesztőt, a lisztet és alaposan kidolgozzuk. A rétestészta keménységű tésztát 2 cipóra osztjuk, az egyiket kinyújtva a tepsit kibéleljük vele. Rátesszük az áttört tehéntúróból, a porcukorból, a reszelt citromhéjból, az evőkanálnyi lisztből, a tojáshabból készült tölteléket, melyben elkevertük a megmosott mazsolát. A másik tésztacipót is kinyújtjuk, ezzel borítjuk be a túrókrémet. Kb. 3 óráig pihentetjük, majd forró sütőbe toljuk, de sütés közben mérsékeljük a tüzet. Ha megsült, még forrónporcukorral hintjük meg, és kockára vágva tesszük tálra. Nagyon finom és szép sütemény.

Kersztmama azt javasolja, ha a nagy gáztepsit akarjuk megtölteni a sütivel, 50 dkg lisztet, 5 tojást, 5 dkg élesztőt, 1 kg tehéntúrót, 35 dkg porcukrot vegyünk. Hozzáteszem, ebben a családban a mazsola mennyiségét is feltétlenül növelni kell.

*A receptet 1988. XI.10-én jegyezte le.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.