süti

Bécsi perec

Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 2,5 dl tej, 5 dkg élesztő, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 teáskanál só, 1 csomag szódabikarbóna, reszelt sajt

Elkészítés: a meglangyosított tejben feloldunk 1 teáskanál cukrot (lehet fruktóz), felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet, az élesztős tejet és az olvasztott vajat valamint  a sót összekeverjük, jól kidolgozzuk. Meleg helyen megkelesztjük. 12 darabra vágjuk. Egyenként kisodorjuk a darabokat, kb. 60-70 cm hosszú rudakra,  perec formájúra alakítjuk,  a nyújtó deszkán ruhával letakarjuk, kb. 1/2 óráig pihentetjük. Kb. 1,5 l vizet felforralunk egy nagyobb lábasban, beleszórunk 1 csomag szódabikarbónát, a pereceket ebben a forró vízben kb 30-40 másodpercig főzzük (ezalatt szépen feljönnek a tetejére), egyszerre kettőt is beletehetünk a vízbe. Szűrőlapáttal kiemeljük, sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, reszelt sajttal megszórjuk. 180°-os sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Hasonlít a színházi büfében kapható bécsi perechez, de persze nem egészen olyan. A szódabikarbónás víztől marad a külseje is puha.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük