Kenyér

Hozzávalók: 40 dkg liszt (lehet többféle lisztből keverni, pl. rozsliszt, kenyérliszt keverék, Diabestar, stb ), 5 dkg zabkorpa (DM-ben lehet kapni, szénhidrátot és kalóriát lehet vele spórolni. Ha nem teszünk a keverékbe korpát, a liszt 45 dkg legyen),  3 dl tej, 1 teáskanál cukor ( lehet fruktóz),  2,5 dkg friss élesztő, vagy kétszeres mennyiség szárított élesztő ( tehát az 1 kg liszthez javasolt adag: a dr.Oetkerből 2 tasak, a Haasból 1. A kenyérliszt keverékekben általában van élesztő is, akkor csak szimpla mennyiséget szoktam tenni), 3 púpos evőkanál tejföl, 1,5 teáskanál só (a kenyérsütő gép kisebbik adagoló kanalával is 1,5. Figyelem: a kenyérliszt keverékek általában tartalmaznak sót is, nézzük meg az összetételt!), ízlés szerint 3 dkg napraforgó mag, vagy durvára összetört tökmag

Elkészítés:   a meglangyosított tejben feloldjuk a cukrot, elkeverjük és felfuttatjuk benne az élesztőt, a lisztkeverékkel és tejföllel valamint a sóval összekeverjük és alaposan kidolgozzuk, megdagasztjuk. Hozzáadjuk a magokat, azzal is dagasztjuk, majd 190°-os sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük. Tetejét még melegen hideg vízzel megkenjük, ettől szép fényes lesz. Legegyszerűbb kenyérsütő gépben készíteni, abba csak beletesszük a hozzávalókat a megfelelő sorrendben (tejföl, tejben felfuttatott élesztő / ha szárított élesztőt használunk, azt a végén kell a liszt tetejére szórni, ilyenkor a sót egy lisztréteg alá kell tenni, mert az élesztő nem szereti a sót, tönkremegy tőle. Ez különösen akkor fontos, ha előre programozzuk a gépet/, majd a liszt vagy lisztkeverék, só), és az egészet rábízzuk a technikára. Nem olyan szép, mint a sütőben készített, de finom azért.  A tejföltől napokig puha marad.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.