Knédli (autentikus)

Hozzávalók: 50 dkg grízes liszt, 2,5 dkg élesztő, só, 1 tojás, 1/3 liter tej, 2 zsemle.

Elkészítés: a zsemlét kockára vágjuk, kevés vajon finoman megpirítjuk. Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk. Az összes hozzávalót egy tálba tesszük ( a tejnek langyosnak kell lennie), és középpuha tésztát dolgozunk ki belőle. Akkor jó a tészta, ha már elválik a tál oldalától. Meleg helyen kelni hagyjuk. Kb 3/4 óra után deszkán 3 egyforma, hosszúkás cipót formálunk belőle és konyharuhával letakarva ismét kelni hagyjuk. Pára felett főzzük 24 percig, forgatni nem szabad (lehet konyharuhába csavarva főzni, úgy tovább tart, vagy pároló edényben fedő alatt, akkor elég a 24 perc).

Pozsonyi szemész kollega feleségétől kaptam a receptet 1983-ban, amikor tanulmányúton voltam az ottani szemklinikán.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.