nem süti

Hússal töltött cannelloni

Hozzávalók: 1 doboz cannelloni tészta (250 g, az enyémben 24 db tészta volt, 60 dkg húst használtam, 2 db maradt ki). A töltelékhez: 50-60 dkg darált marhahús, 5 dkg vaj vagy 3 evőkanál olaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 2,5 dl főzőtejszín, 1 csapott kávéskanál só, 1 mokkáskanál őrölt feketebors, 1 kávéskanál morzsolt oregánó, fél csokor apróra vágott petrezselyem, vagy 2 kávéskanál szárított petrezselyem, 5 dkg reszelt sajt (természetesen az eredeti recept parmezánt ír, de nekem csak trappista volt itthon, az is megteszi), 10 dkg apróra vágott füstölt sonka, 2 tojás fehérje. A mártáshoz: 10 dkg vaj, 4 púpozott evőkanál finomliszt, 5 dl tej, 5 dl főzőtejszín, 12 dkg reszelt sajt (itt edámit ír a recept, nálam ebbe is trappista került), 1 mokkáskanál só (a só mennyisége attól függ, mennyire sós a sajt, amit belereszelünk)

Elkészítés: az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk a zsiradékon, hozzáadjuk a darált húst, néhány percig pirítjuk. Rászórjuk a zsemlemorzsát, elkeverjük a hússal, majd ráöntjük a tejszínt. 1 percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a fűszereket és a sót. Ha kihűlt, hozzákeverjük az apróra vágott sonkát, a reszelt sajtot és a kissé felvert tojásfehérjéket, jól összedolgozzuk. A tésztákat megtöltjük (én mokkáskanállal „lapátoltam” a tészták üregébe,  nem tart soká). Ezután elkészítjük a mártást: a vajat felolvasztjuk, a lisztet elkeverjük a forró zsiradékkal, lehúzzuk a tűzről, majd apránként hozzáadjuk a tejet és a tejszínt (ld. besamel mártás), majd a tűzre visszatéve sűrű mártássá főzzük. Beleszórjuk a reszelt sajtot, jól elkeverjük benne, hogy a sajt megolvadjon. Levesszük a tűzről és megsózzuk. A tűzálló tál aljára 2-3 merőkanál mártást simítunk, sorba rakjuk a tésztákat, majd leöntjük a maradék mártással. Előmelegített sütőben 180°-on 15 percig alsó, majd 15 percig alsó-felső lángon megsütjük.

Másféle töltelékkel is készíthető a cannelloni, ha kipróbáltam, leírom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük