Lasagne

Hozzávalók: 60 dkg darálthús, 3 evőkanál olaj, 15 dkg sűrített paradicsom, 1 csapott kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt feketebors, 1-1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű, bazsalikom és oregano, 1 csomag lazagne tészta, 7-8 dkg vaj vagy margarin, 3 evőkanál finomliszt, 7 dl tej, 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete- vagy fehérbors, késhegynyi reszelt szerecsendió, 15 dkg reszelt sajt.

Elkészítés: a húst az olajon kevergetve 4-5 perc alatt megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, 2 dl vízzel felöntjük, megsózzuk, borsozzuk, a zöldfűszereket beletesszük, 2 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. A mártáshoz a vajat felolvasztjuk, a lisztet beleszórjuk, kevergetve felforrósítjuk. A tűzről levesszük,  apránként hozzáadjuk a tejet, majd visszatesszük a tűzre és mártás sűrűségűre főzzük. Megsózzuk, borsozzuk, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, a reszelt sajt felét hozzáadjuk. Egy tűzálló edényt kivajazunk, az aljára egy kevés tejes mártást öntünk, erre tészta kerül, a tésztára tejes mártás és paradicsomos hús. Ismét tészta, és így tovább, a tetejére mártás, arra a maradék reszelt sajt. Ha száraz tésztából készítjük, még 2 dl tejet is önthetünk alá.  180 fokos sütőben alsó-felső lángon 20 perc, alsó lángon 10 perc a sütési ideje.

Készíthetjük “a la carbonare “: paradicsom nélkül, úgy is nagyon finom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.