süti

Flódni (Körner András: Kóstoló a múltból c. könyve alapján)

Hozzávalók: tésztához: 2 1/2 csésze finomliszt, csipetnyi só, 2 kávéskanál cukor, 5 evőkanál szobahőmérsékletű vaj vagy margarin, 3 tojás sárgája 7 evőkanál fehérbor vagy bor-víz keverék . Almatöltelékhez: 70 dkg Golden alma, 1 evőkanál citromlé, 3 evőkanál cukor, 1/4 kávéskanál őrölt fahéj. Diótöltelékhez: 1 3/4 csésze dióbél, 1/4 csésze cukor, 2 kávéskanál reszelt citromhéj, 1 kávéskanál citromlé, 1/2 kávéskanál vaníliakivonat (vagy 1 zacskó vaníliás cukor), 1/4 csésze mazsola, 2-3 evőkanálvíz, 1/2 evőkanál vaj vagy margarin. Máktöltelékhez: 1 1/2 csésze darált mák, 3 evőkanál cukor, 2 kávéskanál reszelt citromhéj, 1/4 kávéskanál őrölt fahéj, 1/2 Golden alma (megtisztítva, durvára reszelve), 1/4 csésze mazsola, 2 evőkanál víz, 1/2 evőkanál vaj vagy margarin. Lekvártöltelékhez: szilvalekvár. Kenéshez: 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1 evőkanál olaj. Tojásmázhoz: 1 tojás, 1 evőkanál víz.

Elkészítés:  a felsorolt anyagokból tésztát gyúrunk, 1/2 óráig pihentetjük. Az almákat meghámozzuk, vékony szeletkékre vágjuk, egy lábasban hozzáadjuk a felsorolt hozzávalókat, közepes lángon fedő alatt kb 10 percig pároljuk. Ezután egy szűrőbe teszzük, a levet jól kinyomkodjuk belőle. A diót a cukorral, ciromhéjjal és -lével, vaníliás cukorral, mazsolával összekeverjük. Egy lábaskában a vajat 2 evőkanál vízzel addig forraljuk, míg a zsiradék elolvad. Hozzáöntjük a diós keverékhez, és addig keverjük, míg megfelelő állagú tölteléket kapunk. Ha szükséges, kávéskanalanként még adhatunk hozzá vizet. Ugyanígy készítjük el a máktölteléket is. A sütőt 180°-on előmelegítjük. A tésztát 5 cipóra osztjuk, az elsőt kinyújtjuk, a tepsi aljára simítjuk. A tésztát megkenjük az olvasztott vaj-olaj keverékkel, rásimítjuk a diótölteléket. A következő tésztalapot ismét megkenjük, erre kerül az almatöltelék. A következő tésztalap megkenése után a máktöltelék következik. Ezután a szilvalekvár jön, kb 3 mm vastagságban. Az utolsó lappal letakarjuk a lekvárt, a tészta tetejét megkenjük tojással,  kb 5 percig hagyjuk szikkadni, Ezután villával 3 cm-es sűrűségben átlósan rácsos mintát rajzolunk rá, minden egyes négyzet közepén villával megszúrkáljuk a tésztát. Az előmelegített sütőben legalább 1 óra hosszat sütjük.

1 csésze 2,5 dl

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük