nem süti

Zöldfőzelékek

Hozzávalók: bármilyen főzeléknek alkalmas zöldség (spenót, zöldborsó, zöldbab, sóska, karalábé, tök, stb., stb.), vaj vagy margarin, liszt, tej,  ízlés szerint esetleg tejföl, só, fűszerek (piros paprika, bors, fokhagyma, kapor, stb.)

Elkészítés:  a főzeléknek valót előkészítjük (megmossuk, felaprítjuk,  melyiknek mi kell), kevés sós vízben megfőzzük (zöldbab, karalábé), vagy parányi olajon pici vízzel pároljuk (zöldborsó), amelyiket szükséges, főzés után turmixoljuk (spenót, sóska). A vajból a liszttel világos rántást készítünk, majd tejjel apránként felengedve besamel mártást készítünk, ebbe tesszük a szükséges fűszereket, tehetünk bele tejfölt is (pl. a zöldbabba, tökbe). Összekeverjük a zöldséggel és készen van a főzelék. Ha nem elég sűrű, utólag keményítővel sűríthetjük. A tök főzésekor egy kanálnyi ételecetet is adjunk hozzá, hogy ne essen szét főzés közben a tök, a kaprot pedig együtt főzzük vele.

A besamel mártás mennyisége a a zöldféle mennyiségétől függ, pl. 2 kocka mirelit spenóthoz 15 dkg margarin, 15 dkg liszt és 1 liter tej szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük