Bográcsgulyás

Hozzávalók: 1 kg marha lábszár, 3 dl vörösbor, 20 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma. pirospaprika, őrölt bors, őrölt köménymag, só, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1,5 – 2 kg krumpli, a főzéshez bogrács, szabad tűz

 

Elkészítés: A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírját kisütjük, szűrőlapáttal a zsírból kiszedjük. A hagymákat összevágjuk, a szalonna zsírjában megpároljuk. A kockára vágott húst hozzáadjuk, addig sütjük a hagymás zsírban, amíg kifehéredik. Megszórjuk a fűszerekkel, hozzáadjuk a karikára vágott paprikát, paradicsomot, jól elkeverjük, majd a vörösbort aláöntjük. A bográcsot időnként megforgatva közepes tűzön puhára pároljuk a húst, az elfővő levét szükség szerint vízzel pótoljuk. A meghámozott krumplit kis kockákra vágjuk, a húshoz adjuk, annyi vizet adunk hozzá, amennyi bőven ellepi. (Ne leves, inkább hosszú lére eresztett pörkölt legyen) Ha a krumpli is megpuhult, készen van.  Friss kenyérrel kínáljuk.  A főzési idő attól függ, milyen vén volt a marha, de 2-3 órát számoljunk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.