Vargabéles

Hozzávalók: 25 dkg cérnametélt, 4 tojás, 6 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tejföl, 1 kg tehéntúró, 20 dkg mazsola, 1 púpozott evőkanál búzadara, 1 nagyobb citrom vagy narancs reszelt héja, 6 réteslap (1 csomag), olaj, zsemlemorzsa

Elkészítés: a cérnametéltet enyhén sós vízben, melyhez kevés olajat is tettünk, kifőzzük, hideg vízzel leöblítjük. A tojások sárgáját 6 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, az áttört túrót, a búzadarát, a reszelt citromhéjat, a megmosott mazsolát, a cérnametéltet, majd végül a tojások kemény habbá vert fehérjét. Tűzálló tepsit kiolajozunk, morzsával meghintünk, majd három réteslapot egyenként belehelyezünk, mindegyik lapot kenőtoll segítségével megolajozunk, morzsával meghintünk. Ráöntjük a túrós tölteléket, tetejére a másik három réteslap kerül, mindegyiket megolajozzuk, de nem szórunk rá morzsát. A tetejét is olajozzuk. 180 fokon 20 percig alsó-felső lángon, 10 percig alsón sütjük.

Anyám cédulái között találtam egy vargabéles receptet: 1/2 kg túró, 4 tojás sárgája, 5 dkg mazsola, 15 dkg cukor, 1  csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaj,  ezeket alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a 1/4 kiló kifőtt, lehűtött cérnametéltet, majd végül belekeverjük a kemény habbá vert  4 tojásfehérjét. Egy csomag réteslapot kibontunk, a kivajazott tepsit kibéleljük réteslappal, majd megolajozzuk. A tölteléket rétegesen helyezzük rá, réteslapok közé, a tetejére is borítunk egy lapot. Sütés után vaníliás porcukorral megszórjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.